Loading...
ER JEG ALKOHOLIKER?2022-04-04T19:58:29+02:00

Er jeg alkoholiker?

Du er den eneste, der kan svare på spørgsmålet. Men vi kan hjælpe dig med at finde et svar på, om du er alkoholiker. I Anonyme Alkoholikere har vi alle måttet tage stilling. Hvis du er alkoholiker, findes der en løsning til dig.

Er du alkoholiker – eller drikker du bare for meget?

Erkendelsen af, at man har et alkoholproblem, er det største problem. Kun 3% af de personer der modtager behandling for et for stort alkoholforbrug, kan sammenlignes med “bumsen på gaden”. Sundhedsstyrelsen anslår, at 140.000 voksne danskere har et dagligt behov for alkohol.

Er AA noget for dig?

Kun du kan beslutte, om du vil give AA en chance, hvis du mener, det kan hjælpe dig. Vi, der er i AA, kom, fordi vi til sidst opgav at prøve at kontrollere vores drikkeri. Vi ville ikke indrømme, at vi aldrig kunne drikke normalt igen.

Så hørte vi andre AA medlemmer sige, at vi var syge (det havde vi faktisk vidst i mange år). Vi fandt ud af, at mange mennesker led under de samme følelser af skyld, ensomhed og håbløshed, som vi gjorde. Vi fandt ud af, at vi havde disse følelser, fordi vi led af alkoholisme. Vi besluttede at prøve at se i øjnene, hvad alkohol havde gjort ved os.

Her er nogle af de spørgsmål, vi prøvede at besvare ÆRLIGT. Hvis vi svarede JA til fire eller flere spørgsmål, var vi i store vanskeligheder med vores drikkeri. Prøv at se, hvordan du har det. Husk, der er ingen skam i at erkende, at du har et problem.

Har du nogensinde besluttet at holde op med at drikke i en uges tid, men kun holdt det i et par dage?
De fleste af os i AA aflagde alle mulige slags løfter til os selv og til vores familie. Vi kunne ikke holde dem. Så kom vi ind i AA. AA sagde: »Prøv bare at lade være med at drikke i dag« (hvis du ikke drikker i dag, kan du ikke blive fuld i dag).

Ville du ønske, at folk ville lade være med at blande sig i dine drikkevaner – at de ville holde op med at fortælle dig, hvad du skal gøre?
I AA beder vi ikke nogen om at gøre noget. Vi taler kun om vores eget drikkeri, de vanskeligheder, vi kom i, og hvordan vi holdt op. Vi vil meget gerne hjælpe dig, hvis du ønsker det.

Har du nogensinde skiftet fra en slags alkohol til en anden, i håb om, at det ville hindre dig i at blive fuld?
Vi prøvede alle mulige måder. Vi lavede vore drinks svage. Eller drak kun øl. Eller vi drak ikke cocktails. Eller vi drak kun i weekenden. Vi har prøvet alle måder. Men ligegyldigt hvad vi drak med alkohol i, blev vi for det meste fulde alligevel.

Har du drukket om morgenen inden for det sidste år?
Behøver du en genstand til at begynde dagen med eller til at holde op med at ryste? Dette er et sikkert tegn på, at du ikke drikker socialt. Misunder du de mennesker, der kan drikke uden at komme i vanskeligheder? På et eller andet tidspunkt har de fleste af os undret os over, at vi ikke var som andre mennesker, som kan drikke eller lade være.

Har du haft problemer i forbindelse med dit drikkeri inden for det sidste år?
Vær ærlig! Lægerne siger, at hvis du har et alkoholproblem og bliver ved med at drikke, vil det blive værre – aldrig bedre. Til sidst dør du eller ender på institution. Det eneste håb er at holde op med at drikke.

Har dit drikkeri skabt problemer hjemme?
Før vi kom i AA, sagde de fleste af os, at det var menneskene eller problemerne hjemme, der fik os til at drikke. Vi kunne ikke se, at vores drikkeri kun gjorde alting værre. Det løste aldrig problemerne nogen steder.

Prøver du nogensinde at få »ekstra« drinks til en fest, fordi du ikke får nok?
De fleste af os plejede at tage »et par stykker«, før vi tog af sted, hvis vi troede, det ville blive en af »den slags« fester. Og hvis der ikke blev serveret drinks tit nok, ville vi gå hen et andet sted for at få mere.

Fortæller du dig selv, at du kan holde op med at drikke, når som helst du vil, selvom du bliver ved med at blive fuld, også selvom du ikke har planlagt at blive det?
Mange af os narrede os selv til at tro, at vi drak, fordi vi ønskede det. Da vi kom ind i AA, fandt vi ud af, at vi ikke kunne holde op, hvis vi først begyndte at drikke.

Har du haft sygedage på arbejdet på grund af druk?
Mange af os indrømmer, at vi »meldte os syge« mange gange; men sandheden var jo, at vi havde tømmermænd eller var på druk.

Har du black-outs?
Et “black-out« er timer eller dage under en druktur, vi ikke kan huske. Da vi kom ind i AA, fandt vi ud af, at det er et ret sikkert tegn på et alkoholisk drikkemønster.

Har du nogensinde følt, at dit liv ville være bedre, hvis du ikke drak?
Mange af os begyndte at drikke, fordi det at drikke fik livet til at se bedre ud i det mindste et stykke tid. Da vi kom ind i AA, følte vi os som fanget i en fælde. Vi drak for at leve og levede for at drikke. Vi var syge og trætte af at være syge og trætte. AA lover ikke at løse problemerne i dit liv. Men vi kan vise dig, hvordan vi lærer at leve uden sprut »en dag ad gangen«. Vi holder os væk fra den »første genstand«. Hvis der ikke er en første genstand, kan der ikke være en tiende. Og da vi slap af med sprutten, fandt vi ud af, at det var meget lettere at klare tilværelsen.

Hvor mange point fik du?
Svarede du JA fire eller flere gange? Hvis du gjorde det, har du sandsynligvis problemer med alkohol. Hvorfor siger vi dette? Fordi tusinder af mennesker i AA har sagt sådan i mange år. De fandt ud af sandheden om sig selv – på den hårde måde. Men som sagt – kun du kan beslutte, om du mener, at AA er noget for dig. Prøv at være åben over for emnet. Hvis svaret er JA, vil vi med glæde vise dig, hvordan vi selv holdt op med at drikke.

Ring bare på 70 10 12 24 !

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken “type” mennesker kommer i AA?2021-05-17T10:14:20+02:00

Der er ikke nogen specielle ”typer”. Alkoholisme rammer bredt og har ingen fine følelser. Der er både rig og fattig, veluddannede og ikke uddannede. Der er folk i villaer og andre der har drukket sig fra hus og hjem og familie. Mænd og kvinder, unge, ældre og gamle – den yngste jeg har mødt gik på gymnasiet og den ældste nykommer, jeg personligt har mødt, var 74.

Hvor finder jeg AA henne?2022-01-10T11:51:54+01:00

I Danmark afholdes der over 400 AA-møder om ugen over hele landet. På Find møde kan man søge møder og downloade en liste over møder. I de større byer afholdes der flere møder om dagen, hver dag, året rundt.

Internationalt er AA udbredt over hele verden, og man kan finde utallige hjemmesider på Internettet, der fortæller om, hvor man kan komme i kontakt med AA og hvordan, se f. eks. http://aa.org

Hvor mange alkoholikere har I registreret?2021-05-17T10:08:24+02:00

AA fører ikke register over antallet af medlemmer eller laver statistik. I vor litteratur fremhæves, at ”Anonymitet er det åndelige grundlag for alle vore principper”. Derfor er det præcise antal medlemmer ikke kendt, men hvis blot 10 personer deltager i et AA-møde, og der ikke er gengangere, vil der iflg. det ovenstående være mere end 4000 AA’ere i Danmark. Men det er blot løseligt anslået.

Hvornår er man alkoholiker?2022-01-29T00:44:37+01:00

Det er svært at svare på, hvornår en person kan defineres som alkoholiker. Det handler ikke om, hvor meget du drikker. Det handler mere om, hvad der sker, når du drikker.
Drikker du mere, end du havde besluttet dig for. De fleste oplever på et tidspunkt at miste kontrollen, når de drikker og drikke mere, end de havde planlagt. Men når det sker igen og igen, og når det har utilsigtede konsekvenser for dig og dine pårørende, kan du måske være alkoholiker. Husk, at du ikke er alene. Vi er mange, der har måttet finde ud af, at vores drikkeri er blevet problemfyldt. Du er altid velkommen til at kontakte vores hotline eller komme til et AA-møde. Det er frivilligt, gratis og helt anonymt.

Go to Top